Try now! Inloggen
Blogs
Duursport blog

Rode bietensap: ‘de rode motor’ voor hardlopers

Hardlopers zijn doodlopers, luidt het gezegde. Maar dat gezegde gaat niet op met de juiste voorbereiding en essentiële voedingsstoffen. Suikerhoudende energiedrankjes of dextro geven je sportprestaties een korte piek, om daarna in te storten. Wil je méér uit je hardloopprestaties halen op basis van natuurlijke voeding? Rode bieten zijn de ‘rode motor’ voor hardlopers. In dit blog vertellen we je meer over de voordelen van rode bietensap in combinatie met hardlopen.

Verhoog je uithoudingsvermogen met rode bietensap

Bij hardlopen is uithoudingsvermogen het allerbelangrijkste. Als je begint met hardlopen ben je ongetraind en na één blokje om al uitgeput. Dat komt omdat je nog weinig uithoudingsvermogen hebt. Naarmate je consequent traint merk je dat je steeds minder pauzes nodig hebt en sneller loopt. De eerste 5 kilometer uitlopen onder de 30 minuten voelt voor de meeste (beginnende) hardlopers als een wereldprestatie. De kans is groot dat, als je eenmaal de smaak te pakken hebt, je jezelf continu wilt blijven uitdagen.

Naast consequent trainen, zorgt ook rode bietensap ervoor dat je minder snel uitgeput raakt. Rode bietensap bevat namelijk nitraten, die de bloedtoevoer naar de spieren verhoogt en de zuurstofefficiëntie verbetert. Je uithoudingsvermogen verbetert waardoor je langer en verder kunt rennen. Regelmatig rode bietensap drinken helpt je tijdens je hardlooptraining om sneller op te bouwen én geeft je een natuurlijke, éxtra boost bij een hardloopwedstrijd.

Hoeveel rode bietensap moet je drinken om je hardloopprestaties te verbeteren?

Uit Belgisch onderzoek blijkt dat sporters in het algemeen 16% beter presteren na het drinken van deze 'rode motor'. Je lichaam verbruikt namelijk zuurstof tijdens het hardlopen. Door het drinken van rode bietensap verbruikt je lichaam minder zuurstof (en heb je een lagere hartslag) - daardoor stijgt je uithoudingsvermogen.

De hoeveelheid rode bietensap die je moet drinken om van de voordelen te profiteren voordat je gaat hardlopen, ligt gemiddeld tussen de 300 en 500 milliliter. Dat staat gelijk aan een groot glas rode bietensap. Drink het ongeveer 2-3 uur voordat je begint met hardlopen, om optimaal van de voordelen te profiteren.

Andere voordelen van rode bietensap

Naast dat het je hardloopprestaties verbetert, biedt rode bietensap nog een aantal andere voordelen, zoals:

  • Het verlaagt je bloeddruk
  • Verbetert de spijsvertering
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Je voelt je minder vermoeid
  • Je bestrijdt er je winterdip mee
  • Je krijgt meer vitaminen binnen
  • Je herstelt sneller na het hardlopen
  • Je verbetert je concentratievermogen

Zitten er nadelen aan het drinken van rode bietensap?

We hoeven je vast niet te vertellen dat het niet slim is om liters energiedrank te drinken voor aanvang een hardlooptraining. Niet alleen ervaar je een enorme suikerdip tijdens of na afloop van je training: het is ook niet goed voor je algemene gezondheid. De overmatige hoeveelheid suiker zorgt voor gewichtstoename, tandbederf, insulineresistentie en een verhoogd risico op diabetes type 2. Laat daarom dit soort suikerhoudende drankjes - die je sportprestaties moeten verbeteren, maar in werkelijkheid het tegenovergestelde voor je gezondheid doen - links liggen.

Rode bietensap is een natuurlijke energiebooster voor je sportprestaties, zonder dat het gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Ten minste, als je het niet overmatig drinkt. Rode bieten bevatten nitraat. Dit zorgt ervoor dat je prestaties verbeteren, maar een overschot van nitraat in het lichaam kan worden omgezet in nitriet en nitrosamines. Deze stoffen zijn schadelijk voor je gezondheid.

Wil je weten hoeveel rode bietensap jij maximaal kunt drinken? Dat bereken je op basis van je eigen lichaamsgewicht. Vermenigvuldig je gewicht x 317 en je weet hoeveel rode bietensap je dagelijks mag drinken. Weeg je 70 kilo? Dan mag je 259 mg (70 x 3,7) nitraat per dag innemen. In een liter bietensap zit ongeveer 200 milligram nitraat - het is dus veilig om één blikje rode bietensap per dag te drinken.

De smaak van rode bietensap valt misschien wat tegen…

Wil je de voordelen van rode bietensap ontdekken als je gaat hardlopen? In het begin staat de smaak je misschien een beetje tegen. Rode bietensap is namelijk vrij bitter. Daarnaast is het maken van het sap een flinke klus: je moet zelf dagelijks de bieten snijden, door de slowjuicer persen en daarna het hele spul weer schoonmaken. Met de blikjes rode bietensap van DutchNitrate ervaar je alleen maar voordelen: het is een natuurlijke energiedrank die minder bitter smaakt maar mét alle voordelen van natuurlijk rode bietensap. Wij telen én bottelen de rode bietensap zelf en dat biedt jou de volgende voordelen:

✓ 100 % Dopingvrij
✓ Zonder cafeïne en taurine
✓ Bron van vitamine A, B én C
✓ Hersteldrank voor hardlopers
✓ Sportdrank voor intensieve trainingen en wedstrijden
✓ Geen gedoe met zelf rode bietensap maken maar wél de gezondheidsvoordelen van rode bietensap ervaren

Lees ook:

Hoeveel rode bietensap mag je per dag drinken? (dutchnitrate.nl)
Dopaminetekort? 4 natuurlijke tips om dit op te lossen! (dutchnitrate.nl)
Maakt rode bietensap een betere wielrenner van mij? (dutchnitrate.nl)

Heb je nog een vraag?