Try now! Inloggen
Blogs
Wielrennen_blog

Maakt rode bietensap een betere wielrenner van mij?

Wielrenner Tristan maakt gebruik van Dutch Nitrate en deelt zijn kijk op de kracht van rode bieten met ons. De opmars van rode bietensap is steeds duidelijker te zien in de wereld van duursporters. Roeiers, hardlopers, zwemmers en zelfs voetballers maken gebruik van bietensap en dat is niet geheel onterecht.

Al tijdens de Griekse Oudheid werden rode bieten namelijk geprezen

Toen Apollo, de Griekse god van onder andere de geneeskunde, rode biet werd aangeboden in zijn tempel in Delphi, verklaarde hij dat het zijn gewicht in zilver waard was.

Waarom?

Apollo beweerde dat rode bieten over genezende eigenschappen beschikten.

Gelukkig is de prijs sindsdien flink gedaald en kunnen we gewoon allemaal een Dutch Nitrate scoren. Uiteraard tot grote vreugde van duursporters. Zo ook van de wielrenners.

De rode biet heeft namelijk ontzettend veel voordelen voor de actieve wielrenner. Net als alle groenten, zijn bieten een bron van vitamines en mineralen die zowel de sportprestaties als het herstel kunnen bevorderen. Daarnaast bevatten ze een groot aantal fytochemicaliën, waaronder betalaïne met antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Maar voor wielrenners is voornamelijk het nitraat in de biet van specifiek belang.

Waarom is nitraat zo belangrijk voor wielrenners?

Dat komt omdat het nitraat dat in rode bieten zit door je speeksel wordt afgebroken om vervolgens stikstofmonoxide in je lichaam aan te maken.

Stikstofmonoxide is een stofje dat helpt bij de verwijding van kleine bloedvaten. Dat zorgt er dan weer voor dat het zuurstoftransport door het lichaam verbetert om de spieren van brandstof te voorzien. Daardoor hebben wielrenners extra energie en kracht voor hun ritten. Maar dat is niet het enige.....

Nitraat helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk. Dat is niet alleen goed voor wielrenners, maar in feite voor de gezondheid van ieder mens.

Wat zegt de wetenschap?

Door de jaren heen is er steeds meer onderzoek gedaan naar dit natuurlijke wondermiddel. In de wetenschap wordt rode biet ook wel eens natuurlijke doping genoemd.

Maar dat onderzoek suggereert steeds meer dat het innemen van de rode biet de prestaties van de duurtraining of races kan verbeteren. Dat zegt ook arts en voormalig triatleet voor het Verenigd Koninkrijk Todd Leckie, die een onderzoek deed naar het effect van bietensap op de trainingsprestaties als onderdeel van zijn diploma aan de Universiteit van Brighton.

Deze suggestie wordt verder versterkt door een onderzoeksgroep aan de Exeter University. Deze onderzoeksgroep ontwikkelde een nitraatarme placebo (om te testen tegen de rode biet) en ontdekte dat het hoge nitraatgehalte in rode bietensap de prestaties duidelijk verbeterden.

De mensen die daadwerkelijk nitraat binnenkregen van rode bieten scoorde namelijk significant hoger dan de placebogroep.

Het onderzoek werd gepubliceerd in Medicine & Science In Sport & Execerise en toonde een gemiddelde snelheidsvermindering aan van 14 seconden bij een tijdrit van 16 kilometer onder 9 wielrenners op clubniveau.

Waar komt die verbetering van wielerprestaties dan precies vandaan?

De uitslag liet zien dat nitraat de prestaties verhoogt door de efficiëntie van een atleet te verbeteren. Dat wil zeggen, een verminderde energiebehoefte voor een bepaalde werksnelheid.

Nog simpeler gezegd: wielrenners die rode biet hebben ingenomen verbruiken minder energie voor dezelfde snelheid. Naast dat wielrenners een snellere tijd kunnen fietsen, kan ook de tijd tot uitputting met maximaal 16% worden verlengd. Hierdoor kun je als wielrenner net wat langer door dan de rest.

Ook vermindert nitraat de daadwerkelijke inspanning en hartslag, en is het aangetoond dat het de kracht van de spiercontractie verhoogt.

De combinatie van al deze voordelen leveren uiteindelijk een veel beter eindresultaat op. Schuilt er dan ergens een addertje onder het gras?

Wat zijn de nadelen van de rode biet?

Het goede nieuws is dat er niet echt slecht nieuws is over het consumeren van rode bieten.

Je kunt in principe elke dag rode biet eten of rode bietensap drinken. Er zijn verder niet echt nadelen, zegt ook Nigel Mitchell, auteur van “The Cyclist’s Cookbook”. Rode bieten bevatten weinig calorieën en er is geen probleem met de hoeveelheid vitamines of mineralen.

Over het algemeen is er slechts één minpunt aan de rode biet waar de meeste gebruikers het over eens zijn en dat is… De smaak! Veel duursporters geven aan dat rode biet wat zwaar kan zijn voor de smaakpapillen.

Maar dat probleem is volledig opgelost door de verfrissende smaak van Dutch Nitrate!

Hoe consumeer je rode bieten?

De meest voorkomende type rode biet ziet er rond en paars uit. Dat is natuurlijk niet iets wat je mee gaat nemen naar je race of tijdens je wielerrit.

Op welke verschillende manieren kun je rode biet dan wel consumeren?

Om er efficiënt gebruik van te maken heb je minimaal 250 gram nodig, maar nog efficiënter is richting de 500 gram. Dan pas zul je echt effect ervaren.

Als je dagelijks voor je trainingen net wat extra energie nodig hebt adviseren wij de Dutch Nitrate Natural.

Maar heb je binnenkort een race? Of een zware rit voor de boeg?

Dan kun je maximaal vier dagen daarvoor uitsluitend vóór je training of race de Dutch Nitrate Extreme nemen. Deze bevat namelijk een hoog nitraatgehalte van 400 mg per 250 ml.

Daarnaast is Timing ook erg belangrijk. Het speeksel dat het nitraat afbreekt, is namelijk een ingewikkeld en langdurig proces. Consumeer de Dutch Nitrate daarom 3 tot 1 uur vóór een fietsrit of gebruik het als hersteldrank na je rit.

De Dutch Nitrate Extreme adviseren wij om ongeveer 60 minuten voor het begin van je race te consumeren voor het beste resultaat.

De laadstrategie

Ook heeft onderzoek aangetoond dat er aanwijzingen zijn voor de werking van een zogenaamde ‘laadstrategie’. Dat houdt in dat atleten 3 tot 4 dagen voor hun race al beginnen met nitraat te “laden” uit rode bietensap.

Er zijn zelfs wielrenners en andere duursporters die racen met bietensap in hun bidon.

Dat is vandaag de dag niet meer nodig doordat je hoge nitraatgehaltes kunt vinden in Dutch Nitrate (Extreme), waardoor een eenmalige inname voor de race al voldoende effect oplevert.

Hoe je het ook went of keert, één ding is duidelijk: De rode biet is een fenomenale groente.
Daar zou Apollo een Dutch Nitrate op heffen!

Lees ook:

Verbetert rode bietensap echt sportprestaties? (dutchnitrate.nl)

Hoe werkt Dutch Nitrate Extreme?

Heb je nog een vraag?