Try now! Inloggen
Blogs
jurgen

Rode bietensap voor een betere sportprestatie: hoe zit dit?

Tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012 maakte bietensap voor het eerst zijn intrede in de sportwereld. Het voedingssupplement bleek een blijvertje en wetenschappelijk onderzoek laat zien waarom: rode biet zit boordevol nitraat.
In de onderstaande blog legt Jurgen van Teeffelen (sport- en wetenschapsjournalist) uit waarom rode bietensap sportprestaties verbetert.

Wat is nitraat?

Nitraat zorgt voor een toename van NO (stikstofmonoxide), een gasvormig stofje dat in 1992 door het invloedrijke wetenschappelijke tijdschrift Nature werd uitgeroepen tot ‘molecuul van het jaar’ vanwege zijn talloze gunstige effecten op het lichaam. Relevant voor sporters zijn hierbij met name de positieve effecten die NO op de spieren en de bloedvaten heeft. In rode bietensap (gebaseerd op natuurlijke ingrediënten) zit circa 200 mg nitraat per liter.

Waarom bevordert nitraat sportprestaties?

Dat nitraat door kan werken in sportprestaties lieten Zweedse onderzoekers in 2007 voor het eerst zien. 3 dagen extra nitraat zorgde in goedgetrainde proefpersonen ervoor dat zij voor het uitvoeren van een fietstest waarbij ze een vast vermogen moesten trappen, 5% minder zuurstof verbruikten; een teken dat nitraat voor een efficiënter energieverbruik in de spieren zorgde.

Diverse onderzoeken wijzen uit dat bietensap sportprestaties bevordert

Inmiddels staat de teller van het aantal studies dat naar nitraatsuppletie in de vorm van bietensap op de sportprestatie heeft gekeken op een paar honderd. Over het algemeen rapporteren die een positief effect van bietensap op:

  • Spierkracht
  • Sprintcapaciteit (tijdens een shuttlerun of Wingate test)
  • Uithoudingsvermogen (tijdens een volhoudtest of een tijdrit op de fiets)

Hierbij gaat het om een verbetering van 0-10. Zoals dat in wetenschappelijk onderzoek gaat, vinden niet alle studies een effect.

Onzekere factoren die hierbij een rol spelen zijn wat de beste dosering voor een sporter precies is, wanneer en hoelang bietensap van te voren ingenomen moet worden en of topatleten er ook baat bij hebben. Lange tijd werd gedacht dat de NO beschikbaarheid in deze laatste groep al optimaal is en niet verder opgekrikt kan worden door extra nitraat, maar recent inzicht suggereert dat met méér en langere toediening dit wel mogelijk is.

Hoeveelheid rode bietensap

De oorspronkelijke aanbeveling van 300 tot 600 milligram rode bietensap per dag gedurende 3 dagen voorafgaand aan de sportactiviteit (met de laatste inname 2-3 uur voor de start) zou voor bepaalde atleten weleens onvoldoende kunnen zijn om een duidelijk effect op de prestatie teweeg te brengen. Ook is het leeuwendeel van de studies bij mannen uitgevoerd en is het daarom nog de vraag of vrouwen op eenzelfde manier kunnen profiteren van extra bietensap voor hun sportprestaties.

Overige reacties op rode bietensap

Een negatief effect van bietensap op de sportprestatie wordt eigenlijk nooit gevonden. Waar wél rekening mee gehouden moet worden is mogelijke duizeligheid als gevolg van het optreden van een daling van de bloeddruk en maag- en darmproblemen wanneer een grote hoeveelheid bietensap voor de eerste keer ingenomen wordt.

En hou er rekening mee dat bacteriën in de mond verantwoordelijk zijn voor de belangrijke eerste omzetting van het nitraat in nitriet: tandpasta, kauwgom en mondwater vormen een aanslag op deze bacteriën en kunnen zo de gunstige effecten van bietensap op de sportprestatie teniet doen.

Kortom; door rode bietensap op de juiste manier te gebruiken, heeft het zeker een positief effect op sportprestaties.

Verbeter jouw sportprestaties met Dutch Nitrate!

Ben je benieuwd naar de rode bietensap van Dutch Nitrate en wil jij jouw sportprestaties verbeteren? Ontdek onze producten in de shop en geef je lichaam de boost die het verdient. Wacht niet langer en haal het beste uit jezelf!

Heb je nog een vraag?