Try now! Inloggen
Blogs
Blog dopamine

Dopaminetekort? 4 natuurlijke tips om dit op te lossen!

Je tevreden voelen, snel beslissingen kunnen nemen en energiek zijn. Dat is wat dopamine met je doet. Het is een natuurlijk stofje in ons lichaam dat ervoor zorgt dat boodschappen van de éne zenuw naar de andere overgebracht worden. Het wordt ook wel een neurotransmitter genoemd.
Natuurlijk willen we allemaal zoveel mogelijk van dit stofje hebben in ons lichaam.

Wat is natuurlijke dopamine?

Er zijn veel middelen op de markt die tijdelijk en snel een energiek gevoel geven, zoals koffie, suiker en alcohol of nog erger: drugs. Dit zijn allemaal middelen die zorgen voor een tijdelijk gevoel van energie en dat je alles aan kan. Maar ze hebben allemaal een keerzijde. Ze zijn niet alleen slecht voor je gezondheid, de werking is tijdelijk en dat energieke gevoel lever je achteraf in voor futloosheid en somberheid.
Door op zoek te gaan naar natuurlijke dopamine zorg je goed voor je lichaam en vind je ook op lange termijn een goede balans in jouw dopaminegehalte.

Omdat wij zelf niet de hele dag en meestal te weinig dopamine aanmaken, moeten we ons lichaam een handje helpen. Met deze 4 (natuurlijke) tips zorg jij voor een gezonde dopamineboost!

1. Beweeg veel!

Ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe hersencellen en het zorgt ervoor dat dopamine beter opgenomen wordt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor dat lekkere gevoel na je work-out.
En je hoeft niet meteen iedere dag naar de gym te gaan. Door een stevige wandeling te maken, zet jij je de aanmaak van dopamine ook al aan het werk.

2. Let op je voeding

Dat gezonde voeding bijdraagt aan een beter gevoel is algemeen bekend, maar wist je ook dat er voedingsmiddelen zijn die de aanmaak van dopamine stimuleren? Aardbeien, appels, avocado’s, bananen of watermeloen werken allemaal in je voordeel als je behoefte hebt aan meer dopamine. Maar de échte koploper is toch wel de rode biet. De nitraat uit deze groenten verhoogt je dopaminespiegel in no time!

3. Rust uit!

Als je de bovenstaande tips hebt gelezen, wil je misschien iedere dag wel extra dopamine aanmaken door te bewegen of de juiste voeding in te nemen. Maar vergeet vooral niet te rusten. Als je lichaam in ruststand is, krijgt het de kans om alles te verwerken én nieuwe energie aan te maken voor je volgende activiteit.

4. Stap voor stap

Een nieuwe leefstijl krijg je niet in 1 dag of na het lezen van een blog. Het is een mindset die vraagt om wat tijd. Stel haalbare doelen voor jezelf en pas bijvoorbeeld iedere week iets aan. Zorg ervoor dat je het volhoudt.

Ben jij klaar met het energieloze gevoel en geloof je er ook in dat natuurlijke dopamine jou gaat helpen? Eet gezond, beweeg voldoende, rust uit en doe dat stap voor stap.

Lees ook:

Hoeveel rode bietensap mag je per dag drinken? (dutchnitrate.nl)
Wat is het geheim van bietensap? | Dutch Nitrate

Heb je nog een vraag?