Try now! Inloggen
Blogs
Geheim van bietensap

Wat is het geheim van bietensap?

Nu steeds meer sporters de kracht van rode biet ontdekken, wordt het tijd om het geheim van bietensap te onthullen. Want wat doet rode biet met ons lichaam en hoe kunnen we het optimaal inzetten voor het verbeteren van sportprestaties of gezondheid? In deze blog gaan we dieper in op de rode biet en zijn geheime krachten.

Waar bestaat de rode biet uit?

Ver voordat krachtsport of uithoudingsvermogen begrippen waren, werd rond de 16e eeuw de rode biet ontdekt als groente. Zijn rode uiterlijk heeft hij te danken aan de natuurlijke kleurstof betanine en vulgaxanthine. Aan de binnenkant is hij gevuld met vitamines (A, B én C!) en gezonde voedingsstoffen en mineralen! Daarnaast vind je ook nitraat in de rode biet.

Wat is nitraat?

Tijdens het groeiproces van de rode biet voorziet nitraat de plant van stikstofbehoefte. Deze nitraat kunnen wij ook goed gebruiken! De grote hoeveelheid nitraat die de biet bevat zet ons speeksel na het consumeren om in nitriet. Dit stofje stimuleert de doorbloeding en de bloedvaten gaan open. Dit levert meer zuurstof op, dus ook meer uithoudingsvermogen en het stimuleert calciumopname, wat bevorderlijk is voor spiergroei.

De gezondheidsvoordelen van bietensap

Naast sportprestaties is bietensap ook een aanrader voor een gezonde leefstijl. Deze nitratenbom levert ons onder andere de volgende gezondheidsvoordelen op:

  • Het verlaagt de bloeddruk
  • Het bevordert je concentratievermogen
  • Vitamines! Je voorziet je lichaam van vitamine A, B én C!
  • Het bevordert afvallen! Er zitten weinig calorieën in een rode biet, maar de vele voedingsstoffen geven je wel een voldaan gevoel na het drinken van bietensap

Waarom bietensap drinken?

Rode bieten kun je verwerken in salades en smoothies, maar natuurlijk ook puur eten. Waarom kiezen sporters meestal voor een pure, drinkbare variant? Dat heeft alles te maken met nitraat. Als er sap gemaakt wordt van rode biet, kan de hoeveelheid nitraat bepaald worden. En hoe hoger de dosis nitraat, hoe effectiever het is.
Let wel op dat je de dagelijkse dosis niet overschrijdt, omdat dit schadelijk kan zijn voor je gezondheid.

Wil je weten hoeveel nitraat jij per dag in kunt nemen? Vul dan deze simpele rekensom in!

Kilogram lichaamsgewicht x 3,7 milligram = dagelijkse dosis nitraat.

Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo? dan mag je 259 mg nitraat per dag innemen.

Het geheim van bietensap zit dus in nitraat en de vele gezondheidsvoordelen van deze groente!

Fitnesstrainer Dyron Grond over Dutch Nitrate:

“Dutch Nitrate is voor mij een goede pre-workout. Tijdens rustdagen of trainingen van kleine spiergroepen gebruik in Natural en voor zware trainingen maak ik gebruik van Extreme. Het zorgt ervoor dat ik zonder gebruik van chemische ingrediënten zwaarder kan trainen met meer focus!”

Lees ook:

Verbetert rode bietensap echt sportprestaties?

De top 5 redenen om Dutch Nitrate te drinken

Heb je nog een vraag?