Try now! Inloggen
Blogs
blog teveel nitraat

Wat gebeurt er als je te veel nitraat inneemt?

In onze zoektocht naar een gezonde levensstijl, komen we vaak verschillende voedingsstoffen en supplementen tegen. Eén van die voedingsstoffen die steeds meer aandacht krijgt, is nitraat. Nitraat is een natuurlijk stofje die voornamelijk in groene bladgroenten en rode bieten te vinden is. Hoewel er talloze, positieve aspecten zitten aan het innemen van nitraat, is het belangrijk om te weten wat er kan gebeuren als je te er te veel van inneemt.

Laten we beginnen met de voordelen van nitraat. Nitraat kan worden omgezet in nitriet in ons lichaam, wat een positief effect kan hebben op de bloedvaten en de bloedstroom. Het kan helpen de bloeddruk te verlagen, de zuurstofopname te verbeteren en de algemene gezondheid van het hart te ondersteunen. Een van de meest populaire bronnen van nitraat is rode bietensap. Rode bieten bevatten van nature veel nitraat en kunnen een gunstig effect hebben op de sportprestaties en het uithoudingsvermogen. Vandaar dat dit een geliefd drankje is onder sporters en mensen die gezondheid hoog in het vaandel hebben staan!

Hoeveel nitraat mag je per dag binnenkrijgen?

Nu je de gezondheidsvoordelen hebt gelezen, is het verleidelijk om iedere dag rode bietensap aan je voedingsschema toe te voegen. Maar hoe gezond is het dan nog? Reken daarom eerst uit hoeveel rode bietensap je per dag mag drinken.

Het algemene advies rondom inname van nitraat kun je zelf eenvoudig uitrekenen:

Kilogram lichaamsgewicht x 3,7 milligram = dagelijkse dosis nitraat.

Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo? dan mag je 259 mg nitraat per dag innemen.

Symptomen bij te veel nitraatinname

Hoewel nitraat veel voordelen heeft, is het belangrijk om te onthouden dat te veel nitraat schadelijk kan zijn. Een overmatige inname van nitraat kan leiden tot methemoglobinemie, een aandoening waarbij het bloed minder goed in staat is om zuurstof te transporteren. Dit kan leiden tot symptomen zoals kortademigheid, vermoeidheid en een blauwachtige verkleuring van de huid. Het is echter belangrijk op te merken dat deze aandoening meestal optreedt bij inname van zeer grote hoeveelheden nitraat, die ver boven de aanbevolen dagelijkse inname liggen.

Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken bij het gebruik van Dutch Nitrate. Door de zorgvuldige berekeningen en analyses hebben we ervoor gezorgd dat elk blikje rode bietensap de juiste hoeveelheid nitraat bevat, zodat je binnen de veilige grenzen blijft. Je kunt dus met een gerust hart genieten van de voordelen van nitraat zonder je zorgen te maken over mogelijke negatieve effecten.

Kortom, het innemen van nitraat, met name via rode bietensap, heeft vele voordelen voor de gezondheid. Het kan de bloeddruk verlagen, de bloedstroom verbeteren en de algehele gezondheid van het hart ondersteunen. Echter, het is essentieel om de juiste dosering in acht te nemen.

Lees ook:

Dopaminetekort? 4 natuurlijke tips om dit op te lossen! (dutchnitrate.nl)

Wat doet rode bietensap met je lichaam? | Dutch Nitrate

Heb je nog een vraag?