Try now! Inloggen

Blogs

Tristan Skif

Roeier Tristan Cvetkovic: ''Het nieuwe levenselixer van roeiers''

Heb jij wel eens in een roeiboot gezeten? Of op een roeimachine in de sportschool?

Zo ja, dan weet jij net zo goed als ik hoe ontzettend zwaar dat is.

Tijdens de roeihaal glijd je langzaam naar voren op je bankje, plaats je je riem in het water en zorg je dat je blad volledig bedekt is. In deze positie zit je perfect klaar om je explosieve haal te maken.

Je zet jezelf vervolgens af op je voetenbord en trapt je benen zo hard mogelijk uit. Vaak wordt gedacht dat je roeit met je armen, maar de kracht komt dus vooral uit je benen!

Daarna pas gebruik je je rug en je armen om de haal af te maken. Alle grote spieren van je lichaam moeten in ieder geval flink aan de slag.

Fysieke en mentale topconditie

Terwijl de meeste mensen het nog geen halve minuut volhouden, geven ervaren roeiers alles, maar dan ook alles, wat er in ze zit. Dat doen ze ook nog eens tijdens wedstrijden van 2, 5 of soms wel 10 kilometer!

Dit vraagt het alleruiterste van het menselijke lichaam, en dat allemaal om als eerst over de finishlijn te komen.

Maar, om te winnen moet je zowel mentaal als fysiek heel diep graven.

Hoe zorgen roeiers dat ze daartoe in staat zijn?

Als topatleet wil je altijd optimaal presteren en de wedstrijd winnen. Daarvoor moet je jezelf goed voorbereiden.

In de roeiwereld bestaat een goede voorbereiding voornamelijk uit lange, harde trainingsuren. Wat velen echter vergeten, is dat een uitgedacht dieet met de juiste voedingsstoffen minstens even belangrijk is.

Dat is wat de bedachtzame roeier het voordeel zal geven over de ander.

Maar waar vind je dan de juiste voedingsstoffen?

Volgens mijn Olympisch roeicoach was dat heel simpel: in rode bietensap!

Waarom rode bietensap voor roeiers?

Zelf roeide ik een aantal jaar op hoog niveau aan de Amstel in Amsterdam. Hier heb ik veel lessen geleerd met betrekking tot sportvoeding. Zo ook over de voordelen van rode bietensap.

Bietensap verbetert namelijk de sportprestaties bij intensieve sporten met explosieve acties zoals bij roeien. Maar ook bij andere duursporten zoals wielrennen, hardlopen en zwemmen.

De voordelen van bietensap waren bij mijn ploeg niet weg te denken en we werden dan ook constant aan de inname herinnerd.

Mijn coach riep namelijk de week voor elke wedstrijd: “Vergeet je bietjes niet he!”

Voor degenen die nog nooit bietensap hebben gedronken: hiermee bedoel ik niet een smakelijk, lekker drankje. Dat bestond in de bietensap wereld helaas nog niet.

Ik dronk elke dag pure, biologische bietensap. Zeven dagen lang. Geloof mij maar, smaken verschillen, maar dat is geen pretje.

Toch dronk ik keer op keer de fles leeg. Waarom?

Omdat ik dan harder kan roeien!

Tijdens het roeien verbruikt je lichaam veel zuurstof om energie aan te maken.

Hiervoor gebruikt je lichaam koolhydraten en vetten als brandstof.

Als je lichaam veel zuurstof per minuut kan opnemen, dan verbrand je veel brandstof, waarmee je energie vrijmaakt voor je intensieve inspanning.

Dat betekent: hoe groter de zuurstofopname, hoe sneller en langer je kunt roeien.

Doordat jouw lichaam het hoge nitraatgehalte in de bietensap omzet in nitriet wordt het stikstofmonoxidegehalte verhoogt. Deze stof zorgt ervoor dat je

bloedvaten zich verder zullen verwijden, waardoor er meer bloed naar je spieren stroomt.

Dat houdt in dat je spieren meer zuurstof krijgen en je dus meer en langer kracht kunt leveren.

Zo roei je dus met dezelfde energie nog harder en zal je met minder moeite eerder over de finishlijn komen dan de roeiers die geen bietensap hebben gedronken.

Eindelijk, een smakelijke vervanger!

Met deze kennis in gedachte, wilde ik natuurlijk de positieve effecten van nitraat uit bietensap blijven gebruiken. Maar ik wilde niet elke keer die onsmakelijke bietensap te hoeven drinken.

Ik was niet de enige. Al mijn ploeggenoten dronken met tegenzin het nodige bietensap voor elke wedstrijd.

Als ploeg hebben we veel geëxperimenteerd met allerlei soorten merken en variaties…

Totdat we ons nieuwe levenselixer tegenkwamen: Dutch Nitrate!

Eindelijk een verfrissend en smakelijk drankje wat over de voedingsstoffen beschikt die wij als roeiers zoeken.

Hoe lang van tevoren moet ik drinken?

Het uitgangspunt voor veel roeiers is een week lang, elke dag een Dutch Nitrate Natural. Op deze manier kan je lichaam alvast wennen en stroomt er al meer bloed naar je spieren.

Op de dag van de wedstrijd is het belangrijk dat je de Dutch Nitrate Extreme ongeveer 3 uur voor de race drinkt.

Op deze manier is het nitraatgehalte het hoogst in je bloed wanneer je aan de start staat. Dit is het moment dat je het meest profijt wilt hebben van het nitraat.

De concentratie houdt 7 tot 8 uur aan.

Hoeveel moet ik drinken?

Om je uithoudingsvermogen met 10 tot 15% te verhogen, zou je elke dag 500 ml verse bietensap moeten drinken. Een week lang.

500 ml is natuurlijk behoorlijk wat. Vooral als het ook nog eens niet zo aangenaam smaakt.

Dutch Nitrate biedt een alternatief door middel van een efficiëntere balans tussen inhoud en nitraatgehalte.

Dutch Nitrate Extreme bevat 400 mg nitraat per blikje (250 ml), terwijl het gemiddelde bietensap slechts over 200 mg nitraat per 250 ml beschikt.

De Natural bevat iets minder nitraat en wordt daardoor aanbevolen om tijdens de voorbereide dagen te gebruiken.

Op de dag van de wedstrijd kun je het best kiezen voor de Dutch Nitrate Extreme. De Extreme zorgt voor een flinke energieboost vlak voor de start en tijdens je race!

Dit is hoe roeiers, maar ook wielrenners, triatleten, hardlopers en nog veel meer sporters gebruik kunnen maken van Dutch Nitrate en hun sportprestaties een boost kunnen geven.

Nog een laatste pro tip: drink je blikje niet te snel op, maar neem kleine nipjes om een opgeblazen gevoel te voorkomen.

Heb je nog een vraag?